Historie van de GRAS lamp

Een van de design iconen van de 20ste eeuw is Bernard-Albin Gras. In 1921 ontwierp hij de GRAS Lampen. Een reeks lampen die bedoeld waren voor gebruik in kantoren of een industriële omgevingen. De GRAS lamp, zoals deze serie later werd genoemd, was verbluffend in zijn eenvoudige, robuuste en toch heel ergonomische van vormgeving.

Bernard-Albin GRAS was een van de innovatieve ontwerpers van de 20ste eeuw. De functionele, esthetische vorm van zijn lampen en de details van zijn ontwerpen, zoals de armen, haakjes en voet van de lamp zijn werkelijk verbluffend. Le Corbusier was een bewonderaar van de moderne vormgeving van Bernard-Albin GRAS. Hij werd één van Bernard-Albin GRAS meest enthousiaste supporters. Le Corbusier maakte gebruik van deze lampen in zijn eigen kantoren en paste deze even eens toe in tal van zijn projecten over de hele wereld.

Parijs 1959: Le Corbusier met zijn assistent in zijn studio, met de Lampe Gras Lamp nr. 201.

Herintroductie van design klassiekers

Anderen zoals Robert Mallet-Stevens, Emile Jacques Ruhlmann en Eileen Gray volgden zijn voorbeeld. Ook bekende artiesten zoals Sonia Delaunay en Georges Braque gebruikte deze lampen in hun studio’s. Voor het eerst in de geschiedenis was een lamp even populair in zowel de zakelijke als in de persoonlijke markt.

Onder de naam “DCW editions” werden de ontwerpen van Bernard-Albin Gras in 2008 opnieuw in productie genomen onder de naam La Lampe Gras.

Gedreven door de zelfde energie die voort kwam uit het opnieuw in productie nemen van de lampen van Bernard-Albin Gras, heeft “DCW editions” ook de de lampen van de Engels beeldhouwer/ontwerper Bernard Schottlander en de Surpil meubelen van ontwerper Julien-Henri Porché in productie genomen.

DCW editions: Philippe Cazer et Frédéric Winkler.

De DCW editions merken

De Lampen ontwerpen van Bernard Schottlander en de meubelontwerpen van Julien-Henri Porché worden toegevoegd aan de catalogus van “DCW editions”.

Na de successen van Bernard Schottlander als industrieel vormgever heeft hij zich later meer toegelegd op het beeldhouwen. De Franse ontwerper Julien-Henri Porché ontwikkeld in 1927 een nieuw serie stapelbare metalen stoelen, bedoeld voor café’s en restaurant. Deze Surpil serie is functioneel in esthetische van vorm. De serie wordt ook door “DCW editions” opnieuw in productie genomen als La chaise SURPIL.

DCW editions, Philippe Cazer en Frédéric Winkler bewonderen ontwerpers als Bernard-Albin Gras, Bernard Schottlander en Julien Porché. Zij zijn degene die deze design klassiekers weer in productie hebben genomen.