Tecta

Over Tecta

Zeer opmerkelijk design komt uit het atelier van TECTA. Opgericht in 1956, en grote naam verworven met het opnieuw op de markt brengen van grote meubelklassiekers. Ontworpen door kunstenaars als Gerrit Rietveld, El Lissitzky, Walter Gropius, Ludwig Mies van der Rohe en Marcel Breuer.

Ook is TECTA voornamelijk befaamd om het grote aanbod aan Bauhaus re-edities en de sledestoel, ook wel bekend als de Kragstuhl ®.

Reeds sinds 1966 behartigt Ton J. de Geus Agenturen vof de verkoop-belangen voor TECTA in Nederland en Belgie. Een dergelijk lange samenwerking met één dezelfde handelsagent is heden zeer uitzonderlijk te noemen en zegt voldoende over het wederzijdse vertrouwen in goede en slechte tijden.

Historie

In 1972 nemen Axel & Werner ( vader & zoon ) Bruchhäuser dit bedrijf over. Tot op heden is Axel Bruchhäuser de leiding gevende. Sinds 2001 is de opvolging gewaarborgd met het intreden van neef Christian Drescher.

In 1979 wordt door Axel Bruchhäuser het Stuhlmuseum Burg Beverungen opgericht, waar op dat moment de inmiddels verzamelde collectie aan orginele Bauhaus modellen tentoongesteld wordt.

Tussen 1990 en 2003 vind er een jarenlange samenwerking plaats met de inmiddels wereldberoemde architecten Alison en Peter Smithson. Deze geven de architectuur van de TECTA fabriek en omliggende omgeving opnieuw vorm tot het TECTA – Landscape. Ook wordt er in die jaren het prive-woonhuis van Axel Bruchhäuser voorzien van talloze interne en externe verbouwingen. Bij de lokale bevolking is dit woonhuis beter bekent als het Hexenhaus.

Avant Garde

Het bedrijf is inmiddels een middelgrote onderneming en produceert in Lauenförde. Er zijn binnen de eigen meubelmakerij, metaalbewerking, stoffeerderij en vlechterij – waar nog altijd geheel handmatig gevlochten wordt – ca 40 medewerkers werkzaam.

Veel van de meubelen ontworpen door de Intenationale Avant-garde van de jaren twintig, zoals de Fagus- Werk-Sessel van Walter Gropius of de Glas-Vitrine van Marcel Breuer worden door TECTA als eerste in serie re-edities geproduceerd. TECTA vervult in dit opzicht een soortgelijke functie, zoals CASSINA in Italië of KNOLL International in Amerika.

De door TECTA orgineel en onder licentie geproduceerde Bauhaus modellen zijn goedgekeurd door het Bauhaus-Archiv in Berlijn en dragen daardoor het beroemde Bauhaus Logo, in 1922 ontworpen door Oskar Schlemmer aan het Bauhaus Weimar.

Kragstuhl museum

In 2003 verhuist het Stuhlmuseum van de oude Burgt aan de Weser in Beverungen naar de nieuwbouw – ontworpen door Peter Smithson – het Kragstuhlmuseum en inmiddels opgebouwde TECTA Archief, met talloze originele modellen van beroemde ontwerpers zoals Walter Gropius, Marcel Breuer, Ludwig Mies van der Rohe, Erich Brendel, Gerrit Rietveld en één van de grootste verzamelingen originele ontwerpen van Jean Prouvé.

Van laatst genoemde produceerde TECTA decennia lang de re-edities en eind jaren 70 onderhielt Axel Bruchhäuser zelfs jarenlang persoonlijke contact met deze architect/constructeur.

Kragstuhl

Aan de andere kant probeert TECTA in samenwerking met verschillende architecten en kunstenaars zoals bijvoorbeeld Sergius Ruegenberg, Alison en Peter Smithson, Jean Prouvé, Stefan Wewerka of Al Hansen, hedendaagse vormen te vinden uitgaande van de Bauhaus principes.

Een goed voorbeeld hiervan is de slede-stoel zonder achterpoten, heden ook wel bekend als de Kragstuhl ®

Enerzijds produceert TECTA de originele slede stoelen van Marcel Breuer en Mies van der Rohe en gelijktijdig ontwikkelde TECTA onder eigen naam een stoelen serie, zoals bijvoorbeeld de huidige modellen B25 en B20. Deze slede-frames van deze modellen zijn voorzien van het Tube Aplati waarop TECTA sinds decennia het Patent bezit.

Stefan Wewerka

In de jaren 80 ontstaat er een actieve samenwerking met de beeldend kunstenaar Stefan Wewerka, waardoor de Einschwinger – een stoel uit één gebogen stalen buis – voort komt, alsmede enige andere vooral asymmetrisch vormgegeven tafels en stoelen.

Sander de geus

Email

Telefoonnummer

+31 (0) 654 726 620

Adres

Artemisweg 145-E, Lelystad

Let op: bezoek uitsluitend op afspraak

KvK nummer

81098405

BTW nummer

NL003530329B44